Μια απλή εισαγωγή στο περίφημο Fedora Project

Αν ασχολείστε με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές γενικότερα, σίγουρα θα έχετε ακούσει για το περίφημο Fedora Project.Ξέρετε όμως περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

fedoralogo

Το Fedora λοιπόν είναι ένα ανοιχτό και εντελώς δωρεάν λειτουργικό σύστημα το οποίο προσφέρεται ως εναλλακτική λύση στα πανάκριβα λειτουργικά όπως τα Windows και τα Mac OS. Το Fedora μάλιστα κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου με λογισμικό που είναι ανοιχτό ελεύθερο και δωρεάν, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το βελτιώσει και να το τροποποιήσει.

Αυτό που κάνει τα ελεύθερα λογισμικά όπως το Fedora τόσο καλά και ξεχωριστά, είναι το γεγονός ότι μιας που ο κώδικας τους είναι δωρεάν και δε δεσμεύεται από πατέντες και πνευματικά δικαιώματα, οι χρήστες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με αυτά.Όποιος έχει τις κατάλληλες γνώσεις λοιπόν, μπορεί να πειραματιστεί με τον κώδικά του Fedora και οποιουδήποτε άλλου λογισμικού και να δημιουργήσει μία παραλλαγή του που θα ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες του. Η κοινότητα των χρηστών αυτών των λειτουργικών μάλιστα μοιράζεται πάντα τις παραλλαγές και το λογισμικό που δημιουργούν τα μέλη τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν έχετε τις ανάλογες γνώσεις για να κάνετε μετατροπές σε ένα λιγισμικό, σίγουρα θα βρείτε μία παραλλαγή που δημιούργησε κάποιο μέλος της κοινότητας που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Ένα μοναδικό χαρακτηρηστικό του Fedora είναι το λεγόμενο Upstream. Υπάρχουν διάφοροι προγραμματιστές σε όλον τον κόσμο που ασχολούνται με την ανάπτυξη του λειτουργικού και του κύριου κώδικα της. Όταν ένας αυτούς τους προγραμματιστές λοιπόν κάνει μία βελτίωση στο λειτουργικό, τη μοιράζεται αμέσως με τη κοινότητα, χωρίς πρώτα να πρέπει να λογοδοτήσε σε κάποια επιτροπή χρηστών ή σε κάποιον executive. Αυτό σημαίνει πως οι βελτιώσεις είναι συνεχείς και άμεσα διαθέσιμες στους χρήστες.

Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί να φωνάζετε σε forums κάθε φορά που η Microsoft κάνει μία αλλαγή στα Windows που κανείς δε ζήτησε και κανείς δεν ήθελε (λέγε με αφαίρεση του “Start” απο τα Windows 8 και design των Windows 8 γενικότερα), ίσως είναι ώρα να δοκιμάσετε και ένα ανοιχτό λειτουργικό σαν το Fedora, το οποίο είναι φτιαγμένο από τους χρήστες για τους χρήστες. Μιας που είναι και τελείως δωρεάν, δεν έχετε κυριολεκτικά τίποτα να χάσετε!