Γιατί να βάλω Linux?

Το άκουσμα και μόνο της λέξης Linux, φέρνει στο μυαλό στην πλειοψηφία των ανθρώπων hipsters που “δεν θέλουν τα συμβατικά και mainstream προϊόντα (αλλά κυκλοφορούν με το iPhone στο χέρι) ή φύτουλες με πατομπούκαλα στα μάτια που έχουν φάει κυριολεκτικά τη ζωή τους μπροστά από μία οθόνη. Αυτή η εικόνα λοιπόν, είναι πλέον τελείως λάθος.

linux-logo

Τα λειτουργικά με βάση το Linux αν και κάποτε ήταν πολύ δύσχρηστα, στις μέρες μας είναι πολύ φιλικά προς τον χρήστη και θεωρούνται η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική στο μονοπώλειο και την μονοκρατορία της Microsoft στο χώρο των PCs.
Τι είναι αυτό που κάνει τα Linux λειτουργικά τόσο ξεχωριστά; Με απλά λόγια, προσφέρουν σχεδόν όλα τα ωφέλη που παρέχουν τα OSX της Apple, χωρίς να χρειαστεί να δώσετε μία περιουσία για την αγορά ενός Mac. Με άλλα λόγια, αν είστε επαγγελματίας ή δεν χρησιμοποιείτε το PC σας μόνο για να παίζετε FIFA και Call Of Duty, τα Linux είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για σας. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά μερικούς από τους καλύτερους λόγους για να τα περάσετε στο PC σας.

  • Μηδενικό κόστος!

Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε! Τόσο το ίδιο το λειτουργικό όσο και τα περισσότερα προγράμματα ή εφαρμογές του, διατίθονται ΕΝΤΕΛΩΣ δωρεάν. Όποιο πρόγραμμα και να χρησιμοποιείτε, υπάρχει η ελεύθερη δικαιωμάτων και ΔΩΡΕΑΝ εναλλακτική σε Linux. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, πολλοί χρήστες βρίσκουν τις Linux εκδόσεις καλύτερες και πιο αξιόπιστες από τις εμπορικές. Α και για να σας προλάβω πριν πείτε “Μα και τα Windows 10 δωρεάν είναι”, να σας θυμίσω ότι είναι δωρεάν ΜΟΝΟ αν έχετε αυθεντικά Windows 7, 8 ή 8,1, πράγμα που σημαίνει ότι τα έχετε, κατά κάποιο τρόπο, πληρώσει ήδη. Αν δεν έχετε κάποια από αυτές τις εκδόσεις ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ (είναι σημαντική λέξη κλειδί για τα Windows), τότε θα πρέπει να τα σκάσετε για να τα αποκτήσετε.

  • Δεν έχουν ιούς!

Όλοι όσοι έχουμε PC σε κάποια φάση έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με κάποιο ιό ή κάποιου άλλου είδους malware. Χιλιάδες υπολογιστές στη χώρα μας ας πούμε είχαν μολυνθεί με έναν ιό τύπου ransomware, ο οποίος “κλείδωνε” τον υπολογιστή μετά από μια δήθεν εντολή της Αστυνομίας και ζητούσε χρήματα για να τον ξεκλειδώσει. Να μην αναφέρω τα toolbars που εγκαθίστανται από μόνα τους στους browsers ή τους hijackers που αλλάζουν τα bookmarks και γενικά εμποδίζουν το browsing. Στα Linux λοιπόν απλά δεν θα ανησυχείτε για τέτοια φαινόμενα, μιας που απλά δεν υπάρχει malware γι’ αυτά. Είναι ένα λειτουργικό φτιαγμένο από χρήστες για τους χρήστες κι΄’ετσι κανείς δε θέλει να το πειράξει, όσο κακόβουλος και να είναι.

  • Τρομερή σταθερότητα

Μπορεί οι περιβόητες Blue Screens of Death των Windows να έχουν περιοριστεί σημαντικά στις μέρες μας, αλλά σίγουρα δεν μας έχουν αφήσει για τα καλά. Τα Windows απλά δεν είναι ΠΟΤΕ τελείως σταθερά και χωρίς κολλήματα. Τα Linux από την άλλη είναι γνωστά για τη σταθερότητα τους, πράγμα που τα καθιστά τη πρώτη επιλογή για όσους ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ στον υπολογιστή τους, ειδικά αν χρησιμοποιούν απαιτητικά προγράμματα.

  • Συνεχής ενημέρωση

Τόσο τα Linux σαν λειτουργικό όσο και οι εφαρμογές και τα προγράμματα του, ανανεώνονται και ενημερώνονται συνεχώς και απλά με ένα κλικ. Αυτό σημαίνει ότι ΟΛΑ τα προγράμματα σας θα είναι όσο πιο ενημερωμένα γίνεται αλλά και και ότι το λειτουργικό σας δε θα έχει τρύπες ασφαλείας και bugs. Και η Microsoft ενημερώνει τα λειτουργικά της, αλλά μόνο για όσους τα έχουν ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ. Κάποιες ενημερώσεις μάλιστα στην ουσία είναι “τεστ” για να πιαστούν μερικοί Πειρατές. Επίσης, η Microsoft σε κάποια φάση απλά σταματά να υποστηρίζει κάποιες εκδόσεις των Windows, όπως έκανε πρόσφατα με τα XP, τα οποία και είναι τα δημοφιλέστερα Windows. Οι χρήστες αυτών των εκδόσεων, απλώς μένουν στο έλεος όλων των hackers και όλου του malware που υπάρχει εκεί έξω. Μόνη τους εναλλακτική είναι ν’ αγοράσουν μία υποστηριζόμενη έκδοση, ή να περάσουν Linux 😉

Αυτά λοιπόν είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του Linux. Για την ακρίβεια, είναι μόνο αυτά που εγώ προσωπικά θεωρώ τα πιο σημαντικά. Το λειτουργικό του Υπολογιστή μας δεν πρέπει να είναι ταμπού. Κατανοώ ότι μία τόσο σημαντική δεν είναι πάντα απλή κι’ εύκολη, αλλά ξορκίζοντας τα Linux, απλά δεν ξέρετε τι χάνετε. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε format τον υπολογιστή σας ή να σβήσετε τα Windows για να περάσετε τα Linux. Μπορείτε να κάνετε dual boot, να περάσετε δηλαδή δύο λειτουργικά στον υπολογιστή σας και να επιλέγετε με ποιο θέλετε να boot-άρει κάθε φορά που τον ανάβετε, για να τα δοκιμάσετε. Που ξέρετε, μια δοκιμή μπορεί και να σας πείσει!